BRIGA SE RIJEŠI, SVE IH OTPLEŠI! – Europski tjedan mentalnog zdravlja

BRIGA SE RIJEŠI, SVE IH OTPLEŠI! je projekt kojim će naša škola zajedno s Osnovnom školom Tituša Brezovačkog obilježiti Europski tjedan mentalnog zdravlja (22. – 26. svibnja).  

Cilj projekta je podizanje svijesti o poremećajima mentalnog zdravlja djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kako bismo njih i zajednicu potaknuli na važnost upoznavanja sebe, svojih misaonih i emotivnih procesa te na pronalaženje adekvatnih odgovora na unutarnje i vanjske stresore. Uključene u projekt želimo upoznati s pojmom mentalnog zdravlja, naglasiti važnost mentalnog zdravlja u svrhu iskorištavanja svih svojih potencijala te destigmatizirati mentalne poremećaja kod djece i mladih. Kako bismo to postigli, provest ćemo niz različitih aktivnosti za učenike: predavanje o poremećajima hranjenja (anksioznim poremećajima), radionicu plesa i pokreta te radionicu disanja.

S obzirom na to da naša škola provodi državno plesno obrazovanje, želimo uključenima u projekt pokazati kako se kroz pokret i ples može izravno utjecati na niz psihofizičkih stanja čovjeka, pružiti im prostor slobode i kreativnog izražavanja te im pokazati dostupne načine suočavanja sa stresnim situacijama koje im pokret i ples pružaju.

Poznato je da ples:
1. Ublažava stres i tjeskobu (podiže razinu endorfina, hormona čiji je zadatak neutralizirati negativna djelovanja okoline na organizam)
2. Izgrađuje samopouzdanje i samopoštovanje
3. Razvija koordinaciju i međusobno povjerenje
4. Potiče kreativno razmišljanje i samoizražavanje

i zato…..BRIGA SE RIJEŠI, SVE IH OTPLEŠI!