Škola je započela sa svojim odgojno obrazovnim djelovanjem 1971. godine

Umjetnički voditelj škole bila je gospođa Silvija Hercigonja, koju kao svog prvog baletnog pedagoga pamte Almira Osmanović, Ivanka Žunac, Olja Jovanović i mnogi drugi koji su značajni za svijet baleta u Republici Hrvatskoj i šire. Godine 1979., odlukom općine Trešnjevka, Škola postaje radna jedinica unutar kazališta.

Iako u sastavu kazališta, Osnovna škola za balet i ritmiku cijelo to vrijeme za obavljanje svoje djelatnosti koristi prostor u Zagorskoj 16, Zagreb.

Godine 1992. voditeljicom Škole imenovana je Antonijeta Šeketa, dotadašnja učiteljica klasičnog baleta, koja pokreće osamostaljenje Škole i nakon dvije godine u tome i uspijeva.

Osnovna škola za balet i ritmiku, kao samostalna i prva osnovna škola baleta i suvremenog plesa, osnovana je 03.10.1994. godine, rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete, a prvom ravnateljicom imenovana je Antonijeta Šeketa.

Iako je Škola nastavila koristiti prostore u Zagorskoj, također je održavala dislociranu nastavu u Samoboru, Prečkom, Knežiji, Horvaćanskoj i u OŠ Vrbani, a sve s idejom da približi klasični balet i suvremeni ples što većem broju učenika. Sudjelovala ja na brojnim plesnim manifestacijama, TV snimanjima i priredbama te time dokazala opravdanost i potrebu otvaranja škole tog tipa.

Škola postaje članicom Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) i 1994. godine nastupa na 1. hrvatskom natjecanju plesnih škola u disciplini klasični balet i disciplini suvremeni ples. Od tada redovno sudjeluje na regionalnim i državnim natjecanjima. Kasnije postaje i članicom udruge Dance and Child International ( daCi ).

Od školske godine 2013./2014. Škola provodi i srednjoškolski program za zanimanje scenski plesač, čime je omogućila učenicima nastavak plesnog obrazovanja u matičnoj ustanovi. Iste godine mijenja naziv u Škola za balet i ritmiku.

povijest škole

Danas Škola nosi ime Silvije Hercigonje i broji 44 zaposlenih, od čega 38 nastavnika te 6 članova administrativno-tehničkog osoblja.

Ima oko 250 učenika i polaznika predškolskih programa.

Odlično je opremljena svim potrebnim nastavnim sredstvima i pomagalima, od nototeke i fonoteke te bogate zbirke kostima, do plesnih podova, ogledala, baletnih štapova, zvučnih linija i sl.

U suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje obnovila je elektroinstalacije, parkete, kanalizaciju, krovište i uredila dvorište škole.

Redovno iz vlastitih sredstava održava unutrašnjost i nabavlja namještaj, instrumente i računala.